ייחודיות הפקתו של שמן הזית - אופן הפקתו של שמן הזית שונה מכל יתר השמנים הנפוצים בעולם. למעשה, מדובר ב`מיץ פירות הזית` המופק באמצעים טבעיים של סחיטה ומעיכה ללא חימום או שימוש בכימיקלים.
שמן הזית צבור בציפת הפרי בטיפות מיקרוסקופיות ומספח אליו במהלך הפקתו את חומרי הטעם. השמן היוצא מהמכונה הינו עכור בשל חלקיקים קטנטנים המגיעים מציפת הזית שטרם הופרדו, והוא יהיה צלול לאחר שקיעתם של חומרים אלו בתחתית המיכל או הבקבוק. החלקיקים שנמצאים בציפת הזית הם אלו שמעניקים לשמן עוצמת טעמים יוצאת דופן בשבועות הראשונים, אך אם לא יופרדו במהרה מהשמן – הם עלולים לפגוע בטעמו בשל עובש ועיפוש הנמצא בהם יחד עם חלקיקי לחות קטנים. מכאן שיש לצרוך את ראשון המסיק זמן קצר לאחר הפקתו ומומלץ לא מעבר לחודש ימים מתאריך הייצור. גידול וייצור שמן הזית בישראל שונה מהמקובל באירופה: בספרד למשל, מצטברים מלאים עצומים של שמני זית במיכלי ענק אצל חברות השיווק משנת הייצור הקודמת, ולעיתים קרובות אפילו משנתיים קודמות. הצריכה הכללית של שמן זית בישראל נעה בין 25,000 ל30,000 טון בשנה. בישראל צפויים לייצר השנה כ18,000 טון שמן זית, והיתר צפוי להגיע ביבוא מירדן, טורקיה, ספרד יוון ואיטליה . שיווק השמן מתחלק למספר ערוצי שיווק:
כ10,000 טון שמן זית – מיוצר מהמטעים המסורתיים ונצרך ברובו בתוך החברה הערבית.
כ5,000 טון שמן זית משווק בשוק המוסדי הכולל מסעדות, מלונות קייטרינג וכדומה, עוד כ 5,000 טון משווק ברשתות החברתיות בחנויות המפעל וישירות on line מהיצרנים.
ויתר שמן הזית העומד על כ10,000 טון- משווק ברשתות השיווק, כאשר רוב רובם של השמנים על המדפים מיובא מארצות אחרות.
ענף הזית מפעיל מאמצים גדולים על מנת לבדל את השמן הישראל מהמיובא, וזאת באמצעות תו האיכות אשר ניתן למצוא על בקבוקי יצרנים החברים במועדון האיכות של הענף. לאחרונה התחיל הענף בבחינה אורגנולפטית של שמני זית מיובאים מהמדפים, ומבדיקות חוזרות ונשנות נראה כי חלק ניכר מהשמנים שנבדקו נושאים עימם פגמים בולטים בטעמם ואינם ראויים להיקרא "כתית מעולה". מסתבר כי קיים פער עצום באיכות שמן הזית הטרי מבית הבד לבין שמן הזית המיובא המגיע ממלאים של שנות ייצור קודמות. לציבור הישראלי קיים יתרון גדול בצריכת שמן זית טרי, היישר מביתי הבד וחנויות המפעל זמן קצר מאוד לאחר ייצורו.
וטיפ אחרון מאיתנו- הקפידו לצרוך את ראשון המסיק תוך זמן קצר מהקניה, והימנעו מרכישת שמנים עכורים זמן רב לאחר המסיק.